Karakal

Karakal v Namibii

Karakal je svým vzhledem podobný rysovi.

Karakal obývá suché oblasti Asie a Afriky. Svými černými střapci na uších se podobá rysovi, a proto se mu také říká pouštní rys. Někteří lidé chovají karakala jako exotického domácího mazlíčka. Karakalové jsou však divoká zvířata a nepatří do soukromých rukou.

Vzhled karakala

Karakal patří do čeledi kočkovitých. Tato dravá kočka vděčí za své jméno nápadným černě zbarveným chomáčům chlupů na špičkách uší. „Karakulak“ znamená v turečtině „černé uši“. Zadní část uší je také černá.

Zbarvení srsti závisí na prostředí, kde se karakal vyskytuje. Její spektrum se pohybuje od pískové nebo okrové barvy v sušších oblastech až po cihlově červenou barvu v oblastech s větším množstvím srážek. Břicho je vždy o něco světlejší a má světlou skvrnitou kresbu. Na obličeji má karakal černobílé znaky.

S průměrnou délkou těla 65 cm a výškou v kohoutku 45 cm patří karakalové mezi středně velké kočky. Zvířata mohou dorůstat délky až jednoho metru. Ocas je dlouhý asi 30 centimetrů.

Samec váží 13 až 18 kilogramů. Samice jsou o něco menší a lehčí.

Stejně jako rys má karakal zadní nohy delší než přední. To mu umožňuje skákat až tři metry vysoko – ze stoje! Díky své obrovské skokanské síle jsou karakalové schopni chytat ptáky i v letu.

Karakal a rys

Dlouho se předpokládalo, že karakal (latinsky Caracal caracal) a rys (Lynx) jsou blízce příbuzní. Oba rody patří do čeledi kočkovitých (Felidae), mají střapečky na uších a podobný vzrůst a velikost. Pro svou podobnost s rysem se karakalovi říká také rys pouštní.

Existují však i rozdíly: ušní boltce karakala jsou delší než u rysa. Na rozdíl od rysa nemá karakal vousy na bradě ani huňatý ocas.

Nedávné genetické studie ukázaly, že nejbližším příbuzným karakala je africká kočka zlatá (Caracal aurata).

Karakal – portrét
Typický karakal: černá srst na špičkách dlouhých uší.

Kde karakal žije?

Karakalové žijí v polopouštích, stepích a suchých savanách. Jejich oblast rozšíření sahá od Arabského poloostrova až po Asii. Mezi země, kde karakalové žijí, patří Izrael, Turecko, Jordánsko, Sýrie, Kuvajt, Irák a Írán, Pákistán, Turkmenistán a Indie. Kromě toho jsou pouštní rysi doma i v severní, střední a jižní Africe.

Zvířata nejsou na Červeném seznamu ohrožených druhů. V některých částech Asie se však vyskytují jen zřídka, protože jejich životní prostor se stále zmenšuje. Větší populace se vyskytují především v jihoafrické Kapské provincii.

Typické chování šelmy

S výjimkou období páření žijí tyto velké kočky samotářsky. Mají svá vlastní území, která se značně liší svou velikostí: jejich rozloha může být v rozmezí od pěti kilometrů čtverečních až po 200 kilometrů čtverečních.

Území se mohou překrývat. Aby se zvířata vyhnula nežádoucím setkáním s jinými druhy, zanechávají po sobě mimo jiné pachové značky pomocí moči a sekretu. Tyto pachové signály – které člověk nevnímá – obsahují také zprávy, například o zdravotním stavu samců nebo o připravenosti samic k páření.

Stejně jako všechny kočky se i karakalové dorozumívají nejen pachovými signály, ale také kočičími zvuky. Jejich hlasový projev zahrnuje mňoukání, syčení a vrnění.

Rozmnožování a vývoj

Samice mají obvykle jedno až tři mláďata na vrh. Doba rozmnožování závisí na podnebí. Samice karakala rodí mláďata vždy v období, kdy je k dispozici nejvíce kořisti. To matkám usnadňuje získávání potravy pro jejich potomky.

Doba březosti trvá přibližně 80 dní. Při porodu se samice uchýlí na bezpečné místo – například do skalní jeskyně.

Mláďata karakalů se rodí se zavřenýma očima a zcela bezmocná. Po narození váží jen asi 250 gramů. Když je jim asi deset dní, poprvé otevřou oči. Ve věku přibližně jednoho měsíce se jim prořezávají mléčné zuby. Nyní mohou jíst pevnou stravu, kterou pro ně matka ulovila.

První lovecké pokusy

První lovecké pokusy začínají ve věku šesti až sedmi měsíců. Zpočátku jsou malé šelmy ještě nemotorné, ale postupem času se stávají stále zdatnějšími lovci.

Když je mláďatům asi jeden rok, opouštějí matku a hledají si vlastní loviště. Karakalové jsou plně dospělí, když jsou jim dva roky.

Karakalové chovaní v zajetí se dožívají až 16 let.

Strava: čím se karakal živí?

Stejně jako všechny kočky je i karakal čistokrevný masožravec a jen občas si dá trochu trávy. Nepije téměř žádnou vodu, protože svou potřebu tekutin pokrývá téměř výhradně potravou.

Nejraději loví v noci. Ke své kořisti se tiše připlíží a pak ji překvapí bleskurychlým útokem.

Kočka se živí mimo jiné myšmi, ptáky, antilopami, zajíci a damany (savci podobní svišťům). Svou kořist zabíjí silným kousnutím do krku nebo hrdla. Na jídelníčku karakalů jsou také domácí zvířata, například kozy. V jihoafrické Kapské provincii je proto karakal v hledáčku lovců.

Karakal loví
Karakalové jsou divoká zvířata, která do obýváku nepatří.

Pořízení karakala?

Až do konce 20. století se v Indii a Íránu chovali krotcí karakalové k lovu zajíců a jiné drobné zvěře. Dnes se šelmy staly exotickým domácím mazlíčkem a symbolem společenského postavení. Pokud si chcete koupit karakala, musíte zaplatit 6 500 až 9 000 eur.

I když Vás krása těchto zvířat fascinuje a pořizovací cena není problém – karakal jako domácí mazlíček není dobrý nápad. Karakalové jsou divoká zvířata a nejsou stvořeni pro život v zajetí. V soukromé domácnosti jim není možné zajistit chov a život odpovídající jejich druhu. Ani ten největší venkovní výběh nedosahuje teritoria karakala. Zvířata také nemohou v lidské péči prožívat svůj lovecký instinkt.

Navíc se karakalové mohou stát velmi nebezpečnými. Svými ostrými zuby a drápy mohou člověku způsobit vážná zranění. V záchranných centrech pro zvířata končí stále znovu dravé kočky, které byly pořízeny bez rozmyslu a jejichž majitelé přecenili svoje síly a nakonec se jich začali bát.

V mnoha zemích je proto soukromý chov dravých koček a jejich kříženců zakázán nebo podléhá přísným podmínkám.

Karakat: kříženec domácí kočky a karakala

Aby byla uspokojena rostoucí poptávka po exotických kočkovitých šelmách malých rozměrů, vzniká stále více hybridních plemen. Mezi nejznámější křížence divokých koček patří bengálská kočka a savanová kočka.

Takzvaný karakat vznikl křížením kočky domácí a karakala. Jejich rozmnožování je velmi problematické: domácí kočka může při páření se samcem karakala, který je mnohem větší a silnější, utrpět vážná zranění.

Rozdílná doba březosti koček domácích (63 dní) a karakalů (80 dní) může také vést ke zdravotním problémům a vývojovým poruchám koťat. Dalším rizikem je divoký charakter kříženců velkých koček. Pro své majitele se mohou stát velmi nebezpečnými.

Z etických důvodů byste si proto karakala nebo karakata neměli kupovat. Raději se poohlédněte po „obyčejné“ kočce domácí nebo po čistokrevné kočce z útulku. Už italský umělec Leonardo da Vinci řekl: „I ta nejmenší kočka je mistrovské dílo.“

Nejlépe hodnocené články
3 min

Mainská mývalí kočka

Mainská mývalí kočka se stala jedním z nejoblíbenějších plemen na světě. V Evropě si získává stále větší oblibu. Je to díky její přirozenosti, robusnosti a hravé povaze.
6 min

Britská krátkosrstá kočka

Hledáte kočku, která svou klidnou a vyrovnanou povahou dokonale doplní Vaši rodinu? Britská krátkosrstá kočka by mohla být Vaší volbou. Náš portrét plemene Vás podrobně seznámí s krátkosrstými kočkami z Velké Británie.
6 min

Ragdoll

Kočka, která se podobá hadrové panence? Ne tak docela! Ale zcela jistě je ragdoll plemenem pro příznivce siamských a jiných „colourpoint“ koček. Něžní obři Vás nepřesvědčí jen svou nádhernou srstí, neobyčejnou barvou a jasně modrýma očima...